NGHIÊN CỨU ẢNH HƯỞNG BỔ SUNG TRÙN QUẾ VÀO CÔNG THỨC THỨC ĂN CHO CÁ CHÌNH HOA (Anguilla marmorata) GIAI ĐOẠN GIỐNG

Hoàng Văn Duật1, Trần Thị Thu Hiền1, Bùi Thị Thuỳ Nhung1, Nguyễn Thế Dương1
1 Viện Nghiên cứu Nuôi trồng thủy sản III, Nha Trang, Khánh Hoà

Nội dung chính của bài viết

Tóm tắt

THE EFFECTS OF ADDING EARTHWORM INTO THE FEED FORMULA FOR EEL (Anguilla marmorata) AT THE JUVENILE STAGE

This research aims to evaluate the effectiveness of adding earthworm into synthetic feed formula in the period from 25 g/ind to 80 g/ind. The formulas contain 2% enzyme, 48% protein and 6% lipid, earthworm added to the 3 formulas: formula 1: 12%; formula 2: 6% and formula 3: 0%. After 93 days, completed research on synthetic feed formula for eel (Anguilla marmorata) at juvenile of nursery. There is no significant difference in term of death rate between the formulas (average 95%). In term of growth rate, formula 1 leads with 0.632 grams per day and formula 3 performed the worst with 0.568 grams per day. In term of feed conversion ratio (FCR), lowest in formula 1 at 2.42 and highest in formula 3 at 2.71.

Chi tiết bài viết

Tài liệu tham khảo

1. Hoàng Văn Duật, Hoàn thiện công nghệ ương giống và nuôi thương phẩm cá chình hoa (Anguilla marmorata) theo hình thức công nghiệp, Báo cáo tổng hợp kết quả thực hiện dự án cấp Nhà nước, thuộc chương trình Nghiên cứu ứng dụng và phát triển công nghệ phục vụ sản xuất các sản phẩm chủ lực, Mã số: KC.06.DA 19/11-15, 2015, 212 tr.
2. Zhong L., Pond Fisheries in China, Sponsered by Pearl River Fisheries Research Institute of the China Academy of Sciences, International Academic Publishers, 1991, 300 p.
3. Atsushi Usui, Eel Culture, Fishing New Books. Mead Oxford Ox2.OEL, 1991, 148 p.
4. Isao Matsui., Theory and Practice of eel culture, Amerind Publishing Co.Pvt.Ltd., New Delhi, 1979, 133 p.
5. Hoàng Văn Duật, Nghiên cứu công nghệ sản xuất thức ăn nuôi cá chình từ enzyme và một số loại nguyên liệu sẵn có ở Việt Nam, Báo cáo tổng hợp kết quả khoa học công nghệ đề tài cấp Nhà nước, thuộc đề án phát triển và ứng dụng công nghệ sinh học trong lĩnh vực công nghiệp chế biến đến năm 2020, Mã số: ĐT.02.12/CNSHCB, 2014, 138 tr.