NGHIÊN CỨU CHẾ TẠO VÀ ĐÁNH GIÁ HIỆU LỰC CỦA KHÁNG THỂ IgY KHÁNG VI KHUẨN TẢ VÀ ĐỘC TỐ TẢ TRÊN THỰC NGHIỆM

Hoàng Trung Kiên1, Hoàng Đức Hậu2, Nguyễn Đặng Dũng1
1 Học viện Quân y
2 Viện Y sinh nhiệt đới, Trung tâm Nhiệt đới Việt - Nga

Nội dung chính của bài viết

Tóm tắt

RESEARCH ON PRODUCTION AND PROTECTIVE EFFECT OF YOLK IMMUNOGLOBULIN AGAINST VIBRIO CHOLERAE  AND CHOLERATOXIN ON EXPERIMENTAL ANIMAL

Cholera, an acute infectious disease caused by the Vibrio cholerae, which usually develops rapidly. Egg yolk immunoglobulin (IgY) used to treat and prevent cholera. In this study, IgY antibodies against V. cholerae and choleratoxin were created by immunization method for egg-laying hens. The eggs of immunizated hens were collected for isolating antibodies against V. cholerae and choleratoxin from yolk. These IgY antibodies had shown activity after purification, the V. cholera and choleratoxin specific IgY antibody had a specific response to antigen at 1/64,000 dilution and 1/200,000 dilution, respectively. In addition, the protective activity of antibodies was also carried out on animal model as V. cholera (1x108 CFU) and choleratoxin (1 mg/ml) injected mice. Subsequently, IgY antibody protected mice against V. cholerae as well as choleratoxin.

Chi tiết bài viết

Tài liệu tham khảo

1. Hoàng Trung Kiên, Đỗ Khắc Đại, Nghiên cứu chế tạo kháng thể kháng Edwardsiella ictaluri gây bệnh mủ gan ở cá tra bằng công nghệ tạo kháng thể IgY ở gà, Tạp chí thông tin y dược, Số đặc biệt về Miễn dịch học, 2010:71-76.
2. Tim Sunnary, Đỗ Minh Trung, Lê Thu Hồng, Lê Văn Đông, Nghiên cứu chế tạo kháng thể từ lòng đỏ trứng gà kháng trực khuẩn mủ xanh bằng phương pháp gây miễn dịch cho gà mái đẻ trứng, Tạp chí y dược học quân sự, 2011, 5(36):120-125.
3. Adhan M Abdou, Mujo Kim, Kenji Sato, Functional proteins and peptides of Hen′s Egg Origin, Licensee Intech, 2013, chapter 5:116-144.
4. Araújo A.S., Lobato Z.I., Chávez-Olórtegui C., Velarde D.T., Brazilian IgY-Bothrops antivenom: Studies on the development of a process in chicken egg yolk, Toxicon, 2010, 55(4):44-739.
5. Kazuyuki Hirai, Hideyuki Arimitsu, Koji Umeda, Kenji Yokota, Lianhua Shen, Kiyoshi Ayada, Yoshikatsu Kodama, Takao Tsuji, Yoshikazu Hirai, Keiji Oguma, Passive oral immunization by egg yolk immunoglobulin (IgY) to Vibrio cholerae effectively prevents cholera, Acta Medica Okayama, 2010, 64(3):163-170.
6. World Health Organization, Cholera, Weekly Epidemiological Record, No.36, 2017, 92:521-536.
7. World Health Organization, Cholera, Weekly Epidemiological Record, No.38, 2016, 91:433-440.
8. World Health Organization, Cholera, Weekly Epidemiological Record, No.40, 2015, 90:517-528.
9. World Health Organization, Cholera, Weekly Epidemiological Record, No.31, 2014, 89:345-356.
10. World Health Organization, Cholera, Weekly Epidemiological Record, No.31, 2013, 88:321-336.