TÁCH CHIẾT OMEGA-3 TỪ PHỤ PHẨM CHẾ BIẾN CÁ

Đinh Thị Thu Trang 1, Nguyễn Trọng Dân1, Đỗ Thị Thuý1
1 Phân viện Công nghệ Sinh học, Trung tâm Nhiệt đới Việt - Nga

Nội dung chính của bài viết

Tóm tắt

EXTRACTION OF OMEGA-3 FROM BY-PRODUCT OF FISH PROCESSING

In this paper, extraction of Omega-3 fatty acid from by-product of fish processing is studied. The by product of fish processing is cleaned and heated at 80oC for collecting liquid fat. It is then transfered to free fatty acid by chemical reaction at temperature 80oC for 120 minutes. The enrichment process of Omega-3 fatty acid from free fatty acid by urea complexation is studied. The optimum conditions are: the urea/fatty acid ratio is 4/1; the ethanol/urea ratio is 9/1; the crystallization time is 24h and the crystallization temperature is 4oC. The content of Omega-3 fatty acid is 24,5% of total polyunsaturated fatty acids, DHA and EPA account for 16,1% and 7,2%, respectively.

Chi tiết bài viết

Tài liệu tham khảo

1. Lại Mai Hương, Kết tinh phân đoạn axit béo không no nhiều nối đôi từ dầu cá trích và cá basa, Tạp chí hóa học, 2007, 45(5):559-564.
2. Lê Thị Mỹ Hương. Sản xuất sản phẩm thủy phân protein từ đầu cá vây vàng bằng protease thương mại, Tạp chí Khoa học - Công nghệ Thủy sản, 2012, 2:25-30.
3. Phạm Thị Lệ Thu, Phạm Thị Lan Phương, Bước đầu thử nghiệm trích ly Omega-3 từ mỡ cá tra, Tuyển tập Hội nghị khoa học trẻ ngành thủy sản Toàn quốc lần thứ IV, 2013, 1:64-69.
4. Lê Ngọc Tú, La Văn Chứ, Đặng Thị Thu, Nguyễn Thị Thịnh, Bùi Đức Hợi, Lê Doãn Diên, Hóa sinh công nghiệp, Nxb. Khoa học và kỹ thuật, Hà Nội, 2004, tr.175-180.
5. Darren J Holub, Bruce J. Holub. Omega-3 fatty acids from fish oils and cardiovascular disease, Molecular and Cellular Biochemistry, 2004, 263:217-225.
6. Hayes D.G., Bengtsson Y.C., Alstine J.M.V., Setterwall F., Urea complexation for the rapid, ecologically responsible fractionation of fatty acids from seed oil, J. Am. Oil Chem. Soc, 1998, 75:1403-1409.
7. Innis, S.M., Fatty acids and early human development. Early Human development, 2007, 83(12):761-766.
8. Medina A.R., Giménez A.G., Camacho F.G., Pérez J.A.S., Grima E.M., Gómez A.C., Concentration and purification of stearidonic, eicosapentaenoic, and docosahexaenoic acids from cod liver oil and the marine microalga Isochrysis galbana, J. Am. Oil Chem. Soc, 1995, 22:575-583.
9. Shannon E. Ethier, Producing Omega -3 polysaturated fatty acid from biotiesel waste glycerol by microalgae fermentation, Biological Systems Engineering, 2010, 65:7-21.
10. Shucheng Liu, Chaohua Zhang, Pengzhi Hong, Hongwu Ji, Concentration of docosahexanoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA) of tuna oil by urea complexation: optimazation of process parameters, Journal of food engineering, 2006, 73:203-209.