ẢNH HƯỞNG CỦA THỨC ĂN, CHẾ ĐỘ CHO ĂN LÊN SINH TRƯỞNG VÀ TỶ LỆ SỐNG CỦA TU HÀI (Lutraria rhynchaena Jonas, 1844) GIAI ĐOẠN XUỐNG ĐÁY ĐẾN KÍCH CỠ 5mm

Phạm Thị Thương Huyền1, Ngô Anh Tuấn2, Phùng Bảy1, Nancy Nevejan3, Huỳnh Đức Tâm1
1 Phòng Sinh học thực nghiệm, Viện Nghiên cứu Nuôi trồng thủy sản III
2 Viện Nuôi trồng thủy sản, Trường Đại học Nha Trang
3 Trung tâm tham khảo Artemia và nuôi trồng thủy sản (ARC) - Phòng sản xuất động vật - Khoa khoa học sinh vật - Đại học Ghent

Nội dung chính của bài viết

Tóm tắt

THE EFFECTS OF FOOD AND FOOD DIETS ON THE GROWTH AND SURVIVAL OF OTTER CLAM (LUTRARIA RHYNCHAENA, JONAS 1844) FROM SPAT STAGE TO JUVENILE OF 5 mm SIZE

This report presents the results of two studies on the effects of different algae species foods and food diets on the growth and survival rate of otter clam from the spat stage to 5mm- seed stage.

The 5 algae species used to feed otter clam were Isochrysis galbana, Dicrateria sp, Chaetoceros calcitrans, Skeletonema costatum, Tetraselmis chuii. They were combined into four different trials, among them Tetraselmis chuii is used in all trials. The 36 day-trial result shows that the size and survival rate of otter clam in the trial done with Isochrysis galbana + Chaetoceros calcitrans + Tetraselmis chuii are the best (5.238 ± 2,22μm, 50,1 ± 1,46%).

The otter clam spat was fed with four different food diets including (35.000; 40.000;   45.000;   50.000   cells/mL/day);  (70.000;   80.000;   90.000;   100.000 cells/mL/day);  (105.000;  120.000;  135.000;  150.000  cells/mL/day);  (140.000; 160.000; 180.000; 200.000 cells/mL/day) at day periods respectively 1-7; 8-14; 15- 21; 22-5mm-seed. As a result, in the diet of 105.000; 120.000; 135.000; 150.000 cells/mL/da at 1-7; 8-14; 15-21; 22-36 days respectively, the size and survival rate of otter clam spat are the best (5.757± 5,7 μm, 51,1± 0,43%).

Chi tiết bài viết