NGHIÊN CỨU ĐỘC TÍNH VÀ TÁC DỤNG HẠ GLUCOSE HUYẾT CỦA CAO CHIẾT LÁ CÂY LỘC VỪNG (Barringtonia acutangula) TRÊN CHUỘT ĐÁI THÁO ĐƯỜNG BẰNG STREPTOZOTOCIN

Nguyễn Thị Ái Lan1, Nguyễn Phạm Tuấn2,
1 Trường Đại học Trà Vinh
2 Trung tâm Công nghệ sinh học tỉnh An Giang
Tác giả liên hệ:
Nguyễn Phạm Tuấn
Trung tâm Công nghệ sinh học tỉnh An Giang
Tỉnh lộ 941, ấp Vĩnh Phước, Thị trấn Vĩnh Bình, huyện Châu Thành, tỉnh An Giang
Số điện thoại: 0988202055;  Email: ngphamtuan1983@gmail.com

Nội dung chính của bài viết

Tóm tắt

TOXICITY AND HYPOGLYCEMIC EFFECT OF Barringtonia acutangula LEAVES EXTRACT ON STREPTOZOTOCIN-INDUCED DIABETIC MICE

Studies on toxicity and hypoglycemic effect of Barringtonia acutangula extract on diabetic mice by streptozotocin. The plant samples were extracted with solution ethanol 70% v/v. The acute toxicity was assessed in male and female Swiss albino mice by monitoring mortality and toxicity within 72 hours. The hypoglycemic effect was assessed in mouse model of hyperglycemia by streptozotocin at the dose of 150 mg/kg. The antidiabetic effect of extract of Barringtonia acutangula was compared with standard antidiabetic drug glibenclamid. The results of acute toxicity study showed that Barringtonia acutangula extract with the maximum dose on white mice was 50 g/kg body of mice with a mortality ratio of 0% after 72 hours. The extract of Barringtonia acutangula at dose of 125 mg/kg; 250 mg/kg and 500 mg/kg body of mice has the effect of reducing cholesterol, LDL-cholesterol and triglyceride levels. The extract of Barringtonia acutangula at dose of 125 mg/kg, 250 mg/kg and 500 mg/kg body of mice also has hyperglycemic effect on streptozotocin induced diabetic mice.

Chi tiết bài viết

Tài liệu tham khảo

1. Abraham B. F., Olarewaju S. A. & Oladipo A. E., Antidiabetic and antidyslipidemic activities of the aqueous extract of Cochlospermum planchonii leaves in streptozotocin-induced diabetic rats, The International Journal of Mechanical Sciences, 2017, 42(6):553-560.
2. Ramu R., Shirahatti P. S., Nayakavadi S., Zameer, V. R. F. Dhananjayaf, B. L. & Nagendra P. M. N., The effect of a plant extract enriched in stigmasterol and β-sitosterol on glycaemic status and glucose metabolism in alloxan-induced diabetic rats, Food & Function, 2016, 7:3999-4011.
3. Padmavathi D., Susheela L., Bharathi R. V., Pharmacognostical evaluation of Barringtonia acutangula leaf, Int. J. Ayurveda Res., 2011, 2(1):37-41.
4. Đỗ Huy Bích, Đặng Quang Trung, Bùi Xuân Chương và Nguyễn Thượng Dong, Cây thuốc và động vật làm thuốc ở Việt Nam, Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ Thuật, Hà Nội, 2006, tập 1.
5. Yadav M., Chatterji S., Gupta S. K. & Watal G., Preliminary phytochemical screening of six medicinal plants used in traditional medicine, International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 2014, 6(5):539-542.
6. Đỗ Trung Đàm, Phương pháp xác định độc tính của thuốc, NXB Y học, Hà Nội, 2014, 15(157):199-215
7. Ngô Thị Nga, Mai Thị Cúc và Đỗ Thị Hồng Tươi, Khảo sát tác dụng hạ lipid huyết và hạ đường huyết của cao cồn 50% từ trà thảo mộc Panas Karantina trên chuột nhắt, Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh, 2018, 21(2):7-15.
8. Rashmi Ka, K. Bhasker Shenoyb and Karunakar H., Hepatoprotective and in vitro antioxidant studies of Barringtonia acutangula (L.) Gaertn, Journal of Pharmacy Research, 2011, 5(7):3622-3625.
9. Mohamad Z. I., Shamima S., and Saleha A., Antinociceptive, antidiarrheal, and neuropharmacological activities of Barringtonia acutangula, Pharmaceutical Biology, 2012, 50(9):1078-1084.
10. Ngô Vân Thu và Trần Hùng, Dược liệu học, Nhà xuất Bản Y học, 2011, tập 1.
11. Kathirvel A. and Sujatha V., Phytochemical analysis and antioxidant activity of Barringtonia acutangula (L.) Gaertn. Leaves, International Journal Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 2012, 4(2):277-281.
12. Saleem U., Amin S., Ahmad B., Azeem H., Anwar F. & Mary S., Acute oral toxicity evaluation of aqueous ethanolic extract of Saccharum munja Roxb. Roots in Albino Mice as Per OECD 425 TG, Toxicol Report, 2017, 31(4):580-585.
13. Kennedy G. L., Ferenz R. L., Burgess B. A., Estimation of acute oral toxicity in rats by determination of the approximate lethal dose rather than the LD50, Journal of Applied Toxicology, 1986, 6:145-148.
14. OECD, OECD Guidelines for the Testing of chemicals section 4: Health effects test No. 423: Acute oral toxicity acute toxic class method, Paris, France: Organization for Economic Cooperation and Development, 2002.
15. Marslin G., Vinoth Kumar Megraj Khandelwal, Revina Ann Mary, V. K. Kalaichelvan, V. Palanivel., Barringtonia acutangula improves the biochemical parameters in diabetic rats, Chinese Journal of Natural Medicines, 2014, 12(2):126-130.
16. Zhang C., Wang J., Zhang J., Song X., & Jia L., Antihyperglycaemic and organic protective effects on pancreas, liver and kidney by polysaccharides from Hericium erinaceus SG-02 in streptozotocin-induced diabetic mice, Sci. Rep., 2017, 7(1):10847.
17. Youssef M. K. E., Youssef H. M. K. E. & Mousa R. M. A., Evaluation ofantihyperglycaemic activity of citrus peels powders Fortified biscuits in Albino induced diabetic rats, Food Public Health, 2013, 3, 161-167.
18. Najafzadeh H., N. Aghel, A. A. Hemmati & S. Oulapour, Evaluation antihyperglycemic activity of citrus peels powders Fortified biscuits in Albino induced diabetic rats, Pharm. Sci., 2010, 16:239-248.