NHÂN NHANH CÂY NƯA (Amorphophallus krausei) BẰNG KỸ THUẬT NUÔI CẤY MÔ VÀ TẾ BÀO THỰC VẬT
Nội dung chính của bài viết
Tóm tắt
MICROPROPAGATION OF Amorphophallus krausei USING PLANT TISSUE CULTURE TECHNIQUE
Amorphophallus is genus belonging to the family Araceae. Worldwide, there are about 200 Amorphophallus species which mainly distributes over Africa and Southeast Asia. The tubers of Amorphophallus are important source of glucomannan, which serves as food and functional food. There are a lot of Amorphophallus species in Vietnam containing high content of glucomannan, such as A. krausei. In this study plant tissur culture technique is applied to micropropagation of the plant.
The results of the experiments show that there are different environmental conditions for different steps of micopropagation of A. krausei. Firstly, AMNA2 is found to be the optimal multishoot induction medium with propagation rate of 5.7 times. AMNA2 contains 30 g/l sucrose + 8g/l agar + 2 mg/l BAP + 0.2 mg/l NAA. Secondly, 100% root formation plantlets are found in ARNA3 medium, and all the plants are healthy with dark green colour, ARNA3 medium has the same mineral organic composition as AMNA2, except the fact that the content of NAA is 0.3 mg/l in ARNA3. The surviving rate of the plants reaches 95.3% in a mixture of rice husk and soil with ratio 1 : 4 and the potted plants look healthy and grow normally.
Từ khóa
Chi Nưa, họ Ráy, đa chồi, nuôi cấy mô, Amorphophallus, Araceae, multishoot, tissue culture
Chi tiết bài viết
Tài liệu tham khảo
2. Nguyễn Văn Dư, Araceae Juss. - họ Ráy, Danh lục các loài thực vật Việt Nam, NXB Nông Nghiệp, Hà Nội, 2005, 3, tr.871-897.
3. Nguyễn Văn Dư, Nghiên cứu trồng và phát triển cây Nưa konjac (Amorphophallus konjac K. Koch) và một số loài khác trong chi Nưa (họ Ráy - Araceae) ở Việt Nam hướng tới việc lấy củ làm nguyên liệu sản xuất thực phẩm và thuốc điều trị bệnh tiểu đường, mỡ máu và béo phì, Báo cáo tổng kết đề tài, Viện Hàn lâm Khoa học và Công nghệ Việt Nam, Hà Nội, 2012.
4. Đỗ Năng Vịnh, Công nghệ tế bào thực vật ứng dụng, NXB Nông Nghiệp, Hà Nội, 2005.
5. Đỗ Tất Lợi, Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam, NXB Y học, 2005, tr.526-527.
6. An N.T., Thien D.T., Dong N.T., Dung P.L., Du N.V., Characterization of glucomannan from some Amorphophallus species in Vietnam, Carbohydrate Polymers, 2010, 80(1):308-311.
7. Anil S.R., Siril E.A., Beevy S.S., In vitro propagation strategies for Elephant Foot Yam (Amorphophallus paeoniifolius (Dennst.) Nicolson, Journal of Root Crops, 2012, 38(2):97-108.
8. Chen H.L., Cheng H.C., Liu Y.J., Liu S.Y., Wu W.T., Konjac acts as a natural laxative by increasing stool bulk and improving colonic ecology in healthy adults, Nutrition, 2006, 22, tr.1112-1119.
9. Douglas J.A., Follett J.M., Waller J.E., Reseach on Konjac (Amorphophallus konjac) production in New Zealand, Acta Hort, 2005, (ISHS) 670, tr.173-180.
10. Hu J.B., Gao X.X., Liu J., Xie C.H., Li J.W., Plant regeneration from petiole callus of Amorphophallus albus and analysis of somaclonal variation of regenerated plants by RAPD and ISSR markers, Botanical Studies, 2008, 49, tr.189-197.
11. Joyce K., Barbara S., Glucomannan and obesity: A critcal review, Alternative therapies, 2005, 11(6):30-34.
12. Murashige T., Skoog F.A., Revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue cultures, Physiol Plant, 1962, 15, tr.475 - 497.