NGHIÊN CỨU HOẠT TÍNH ESTROGEN CỦA CÁC ISOFLAVON CHIẾT XUẤT TỪ PHÔI HẠT ĐẬU TƯƠNG

Lê Minh Châu1,2, , Đỗ Thị Hoa Viên3, Hồ Phú Hà4
1 Khoa Công nghệ Thực phẩm, Đại học Kinh tế - Kỹ thuật Công nghiệp
2 Bộ môn Công nghệ sinh học, Viện Công nghệ Sinh học và Công nghệ Thực phẩm, Đại học Bách Khoa Hà Nội.
3 Bộ môn Công nghệ sinh học, Viện Công nghệ Sinh học và Công nghệ Thực phẩm, Đại học Bách Khoa Hà Nội
4 Bộ môn Công nghệ Thực phẩm, Viện Công nghệ Sinh học và Công nghệ Thực phẩm, Đại học Bách Khoa Hà Nội
Tác giả liên hệ:
Lê Minh Châu
Khoa Công nghệ Thực phẩm, Đại học Kinh tế - Kỹ thuật Công nghiệp, Bộ môn Công nghệ sinh học, Viện Công nghệ Sinh học và Công nghệ Thực phẩm, Đại học Bách Khoa Hà Nội.
218 Lĩnh Nam - quận Hoàng Mai - Hà Nội
Số điện thoại: 0989302865;  Email: lmchau.uneti@moet.edu.vn

Nội dung chính của bài viết

Tóm tắt

STUDY ON ESTROGENIC ACTIVITY OF ISOFLAVONE EXTRACTS FROM SOY GERM

This study was performed to evaluate the effect of isoflavones extracted from soy germ on menopausal symptoms associated with 4-vinyl cyclohexene diepoxide (VCD)-induced follicular failure in mice. Total isoflavone extract (CE) and aglycone-enriched extract (TPCa) from soybean embryos 50 mg/kg/day were both able to improve female physiological characteristics positively. The CE sample was able to slightly increase the uterine volume (p<0.001), increase the number of primary follicles (p<0.001), and increase the estradiol content (p<0.001). TPCa sample also can slightly increase uterine volume (p<0.05), increase the number of primary follicles (p<0.001), and increase estradiol content (p<0.001). These results suggest the potential for using isoflavones from soybean embryos in the prevention and treatment of menopausal symptoms - more effectively and safely than traditional hormone therapy.

Chi tiết bài viết

Tài liệu tham khảo

1. Hughes I., Phytoestrogens and health, Consumer products and the environment, Committee on Toxicity of Chemicals in Food, Editor Food standards Agency: London, UK., 2003, p. 173-210.
2. Cornwell T., Cohick W., and Raskin I., Dietary phytoestrogens and health, Phytochemistry, 2004, 65(8):995-1016.
3. Shin D. S, Ha J., et al., Schisandrae fructus reduces symptoms of 4-vinylcyclohexene diepoxide-induced ovarian failure in mice, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2017, p. 1-9.
4. Nayara P. O., Bruna K., et al., Effects of estrogen therapy on the serotonergic system in an animal model of perimenopause induced by 4-vinylcyclohexen diepoxide (VCD), e-Neuro, 2018, 5:1-15.
5. Quella S. K., Loprinzi C. L., et al., Evaluation of soy phytoestrogens for the treatment of hot flashes in breast cancer survivors: A north central cancer treatment group trial, Journal of Clinical Oncology, 2000, 18(5):1068-1074.
6. Le Minh Chau, Do Thi Hoa Vien, and Ho Phu Ha, Optimization of phytoestrogens extraction from soy germ using response surface methodology, Tạp chí Nghiên cứu Khoa học và Công nghệ Quân sự, 2021, 74:70-78.
7. Le Minh Chau, Do Thi Hoa Vien, and Ho Phu Ha, Study on antioxidant activity of phytoestrogen extracts from soy germ, Vietnam Journal of Science and Technology, 2020, 58:270-279.
8. Gougeon A. and Chainy G. B. N., Morphometric studies of small follicles in ovaries of women at different ages, Reproduction, 1987, 81(2):433-442.
9. Ting W. J., Huang C. Y., et al., Treatment with 17β-estradiol reduced body weight and the risk of cardiovascular disease in a high-fat diet-induced animal model of obesity, International journal of molecular sciences, 2017, 18:1-10.
10. Kodoth V., Scaccia S., and Aggarwal B., Adverse changes in body composition during the menopausal transition and relation tocardiovascular risk: A contemporary review, Women's health reports (New Rochelle, N.Y.), 2022, 3(1):573-581.
11. Nguyễn Hoàng Linh, Thử nghiệm hoạt tính estrogen của hạt mầm đậu nành, Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh, 2010, 14:73-79.
12. Hartley D. E., Edwards J. E., et al., The soya isoflavone content of rat diet can increase anxiety and stress hormone release in the male rat, Psychopharmacology, 2003, 167(1):46-53.
13. Abdelrazek Heba M. A., Mahmoud Manal M. A., et al, Soy isoflavones ameliorate metabolic and immunological alterations of ovariectomy in female wistar rats: Antioxidant and estrogen sparing potential, Oxidative medicine and cellular longevity, 2019, p. 1-13.
14. Yang H., Li F., et al., Soy isoflavones modulate adipokines and myokines to regulate lipid metabolism in adipose tissue, skeletal muscle and liver of male Huanjiang mini-pigs, Molecular and Cellular Endocrinology, 2013, 365(1):44-51.
15. Haddad Y. H., Said R. S., et al, Phytoestrogen genistein hinders ovarian oxidative damage and apoptotic cell death-induced by ionizing radiation: co-operative role of ER-β, TGF-β, and FOXL-2, Scientific Reports, 2020, 10:1-13.
16. Thompson K. E., Sipes I. G., et al., 17β-estradiol affords protection against 4-vinylcyclohexene diepoxide-induced ovarian follicle loss in fischer-344 Rats, Endocrinology, 2002, 143(3):1058-1065.
17. Farmakalidis E., Hathcock J. N., and Murphy P. A., Oestrogenic potency of genistin and daidzin in mice, Food and Chemical Toxicology, 1985, 23(8):741-745.